tutorial schimbare releu și cărbuni alternator valeo 1.8 6FZ

Moderatori: mesersmith, Echipa Tehnica

voiosu
simpatizant
Mesaje: 60
Membru din: Joi 05-Oct-2017 09:21
Localitate: roman
Masina: citroen c5 ph1 1759cmc petrol hatchback
2: mondeo

tutorial schimbare releu și cărbuni alternator valeo 1.8 6FZ

Mesajde voiosu » Vin 17-Ian-2020 08:27

Se ridică pe maximul înălțimii suspensia. Se deschide portbagajul și se lasă deschis .
Se suspendă roata dreapta pe capră , se demontează borna + a bateriei , se demontează de pe mașină roata dreapta , se scoate apărătoarea de noroi - cheie tubulara 8 și torx .

Cu o cheie de 16 aplicând in sensul invers acelor de ceasornic pe rola de tensionare ,( e in partea de sus ) eliberezi de tensiune cureaua și o dai jos , la pasul ăsta cu un creion am notat din loc in loc sensul de rotație pe curea căci am refolosito .

De pe alternator dai jos cauciucul care acoperă acolo , și cu tubulara 13 desfaci cablul gros, apoi eliberezi mufa și îndepărtezi cablurile de zona de lucru .

Cu o tubulara 16 dai jos rola care împiedica accesul la șurubul de jos al alternatorului ( pozitia rolei o menții și la montare )

La pasul ăsta ai ocazia sa verifici tot ansamblul curelei auxiliare , învârti de fiecare rola și le verifici

Cu tubulara , și fixa de 16 desfaci șuruburile de prindere ale alternatorului . ( La pasul acesta mie mi-au dat bătăi de cap și nervi fulia de la pompa de directie care împiedica accesul parțial la șurubul de sus stânga , și a trebuit să eliberez și compresorul AC sa am acces la un șurub al alternatorului , doar de am scos cele patru șuruburi lungi care fixează compresorul AC și l-am lăsat bălălău in conducte , este nevoie de cheie torx )

Dar cu calm ( eu am cam înjurat pe cei cu manualul și trântit chei , pentru că în manual nu apare pompa de directie , la ei totul e simplu in carte )

Se eliberează alternatorul de pe motor și îl duci in casă la căldură , in ianuarie cum am făcut eu de 3 ori m-am retras la căldură din parcare , practic nu mai simțeam vârful degetelor de frig .

Cu tubulara de 7,8 nu știu exact se desface capacul de protecție , și cu aceeași cheie se da jos ansamblul releu cărbuni .

Inspectezi inelele colectoare de uzura , cureți totul de span și cărbune pe acolo , cu o periuță și alcool tehnic , plus șervețele de bucătărie etc , daca ai noroc sa mai existe parte metalica de cupru pe acele inele ai scăpat , daca sunt uzate extrem pina la plastic , o piesă de aceea costa 10 lei , duci alternatorul la un electromecanic sa îți schimbe și inelele colectoare .

Monezi ansamblul nou releu cărbuni cu atenție la introducerea cărbunilor , posibil sa existe o protecție în interiorul cărbunilor care trebuiește ruptă , și o proeminenta care încurcă carcasa de protecție la montaj , eu am dat jos prin diferite metode tot ce încurca pe acolo .

Atenție strângerea ansamblului sa se facă relativ nu tare tare , nici ușor , crapă oarecum repede . Cu simt sau grija sa se facă contractul bine , in zona de contacte se pune un anumit tip de vaselina sa nu oxideze . . Eu nu am avut și am lăsat așa , măcar ar fi trebuit să recuperez cu ceva din vaselina veche , asta e .

Montajul l-am făcut relativ mai repede in ordine inversă .
Atenție la montajul curelei auxiliare , la sensul de rotație și cum vine ea îmbârligată după role , altfel ai impresia că e mult mai lunga #-o dar pina la urma am scos-o la capăt și acum îmi bagă 14,3 vcc față de înainte 13,6 vcc cu căderi .

Mașina e un 1.8 benzina cu AC cod 6FZ cu alternator VALEO , la diesel sunt oarecum identice manevrele , daca nu cumva mult mai ușoare.
Ansamblu releu cărbuni - mobiletron 87 ron
Inele colectoare 10 Ron
Mult succes ! Nu va temeți , omul a făcut mașina nu ea pe noi \:D/

După părerea mea se pot schimba numai cărbunii care costa 10-15 lei maxim , releul vechi original VALEO nu îl arunc căci e bun , voi lipi cărbuni noi .

voiosu
simpatizant
Mesaje: 60
Membru din: Joi 05-Oct-2017 09:21
Localitate: roman
Masina: citroen c5 ph1 1759cmc petrol hatchback
2: mondeo

Re: tutorial schimbare releu și cărbuni alternator valeo 1.8 6FZ

Mesajde voiosu » Vin 17-Ian-2020 08:33

Să vă fie de folos , un total de 3 ore cap coada mi-a luat operatiunea , pare complicat dar nu e .
Scoaterea bornei de + e obligatorie
Plus asigurarea la roti cu pene .
Am fost ajutat de un vecin sa îmi țină de curea la montare in timp ce detensionam rola .


Înapoi la “Tutoriale-C5 I-II”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori

 •  Cauta in forum
 • Advanced search


 •  Mesaje
 • Clubcitroen a fost actualizat la PHPBB3. Mai multe detalii in acest topic

  Functionalitatea "Collapse Forum" implementata
  TapaTalk a fost implementat.
 •  Statistici
 • Totals
  Total mesaje 185859
  Total subiecte 18018
  Total Announcements: 8
  Total Stickies: 86
  Total Attachments: 0

  Topics per day: 3
  Posts per day: 30
  Users per day: 2
  Topics per user: 2
  Posts per user: 17
  Posts per topic: 10

  Total membri 10633
  Cel mai nou membru VirusBun777