[P] Filtrul de aer

Scoala si biblioteca, tutoriale. Sau, cum sa...

Moderator: Echipa Tehnica

Avatar utilizator
WLD
Admin CITROclub
Mesaje: 2121
Membru din: Mie 05-Mar-2003 16:36
Localitate: Bucuresti
Masina: BX 16v '88 si 89
2: XM TurboCT '95, XM V6 '96
3: Xsara 2.0hdi stage 1+
Contact:

[P] Filtrul de aer

Mesajde WLD » Lun 09-Aug-2021 13:27

Ce scop are filtrul de aer pentru automobilul Citroen?
Deși la prima vedere pare o piesă nu atât de importantă, căci și costă nu atât de scump, filtrul de aer are scopul de a curăța aerul care urmează să ajungă până în galeria de admisie și apoi în motor. Dacă aerul nu va fi curățat, atunci murdăria și praful vor ajunge cu ușurință până în motor, îl vor impurifica, iar în consecință va fi nevoie de a-l repara, ceea ce nu este deloc ieftin.
Pe lângă toate acestea, filtrul de aer are funcția de amortizare a zgomotului, iar la automobilele cu motor pe benzină mai regulează și temperatura de ardere a combustibilului.
Din ce este alcătuit filtrul de aer?
Majoritatea filtrelor de aer sunt alcătuite din trei elemente: carcasa, membrana filtrului și garnitura din cauciuc pentru asigurarea etanșeității. În dependență de materialul membranei filtrului, se disting filtre de aer din hârtie, bumbac, fibră și carbon. Aceste materiale permit aerului să treacă ușor, însă rețin impuritățile precum praful, polenul și alți contaminanți, iar filtrul din carbon poate reține chiar și gazele amestecate în aer.
Cât de des trebuie să fie înlocuit filtrul de aer?
Toți producătorii de autovehicule recomandă înlocuirea filtrelor de aer la fiecare 10.000 - 30.000 km. Pentru informație detaliată puteți apela la certificatul de înmatriculare al vehiculului. Vă rugăm să rețineți: curățarea sau înlocuirea filtrului de aer reprezintă o acțiune importantă, care face parte din procesul de mentenanță al vehiculului și vă permite să extindeți durata de exploatare a motorului automobilului dumneavoastră. Datorită faptului că filtrul de aer BOSCH pentru Citroen este amplasat într-o zonă accesibilă și fixat într-o carcasă care se scoate destul de ușor, conducătorul auto poate analiza vizual starea filtrului. Dacă piesa este curată, înseamnă că încă nu este necesară înlocuirea filtrului de aer. Însă dacă acesta este deja gri sau negru, plin de impurități, deci, a venit timpul înlocuirii.
Ce tipuri de filtre de aer în funcție de formă sunt?
Filtrele de aer pot avea formă cilindrică, de panel și de inel. În calitate de exemplu am putea analiza filtrul de aer BOSCH pentru automobilele Citroen, care este de tip panel, adică, are o formă dreptunghiulară. Datorită impregnării speciale, elementul de filtrare se caracterizează prin rezistență sporită la umezeală. Lungimea acestui filtru este de 239,4 mm, lățimea de 205 mm și înălțimea de 35,3 mm, de aceea se va potrivi perfect mai multor modele de Citroen, precum Berlingo, C3, C4 etc. din diferiți ani de construcție.

Înapoi la “Tips/Tricks”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

 •  Cauta in forum
 • Advanced search


 •  Mesaje
 • 07.05.2021 - Ca urmare a unor update-uri efectuate pe serverul de gazduire in 5 februarie 2021, Forumul clubcitroen.ro a suferit niste probleme de compatibilitate cu noul sistem de operare. Din acest motiv, astazi a fost migrat pe un VPS nou. Forumul functioneaza acum in parametri normali. Nu a fost sesizata nici o pierdere de date.

 •  Statistici
 • Totals
  Total mesaje 187545
  Total subiecte 18487
  Total Announcements: 8
  Total Stickies: 86
  Total Attachments: 0

  Topics per day: 3
  Posts per day: 26
  Users per day: 2
  Topics per user: 2
  Posts per user: 16
  Posts per topic: 10

  Total membri 11444
  Cel mai nou membru pploppy