Curenteaza!!!

Forum de discutii generale despre Citroen BX. Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

dan1972
pasionat

Curenteaza!!!

Mesajde dan1972 » Sâm 01-Dec-2007 14:46

Am o mare problema...De fiecare data, cand e vreme uscata si ma dau jos din masina, ma curentez cand pun mana pe usa.Mi s-a explicat ca e din cauza hainelor sintetice, care se electrizeaza.Dar am incercat cu diverse haine, in diverse masini.Imi aduc aminte ca eram agent de vanzari la Pepsi, aveam ca masina de serviciu un Tico si m-a disperat treaba cu curentatul la usa.Am ajuns pana la a impinge usa cu maneca si apoi bagam direct cheia in yala, fara sa mai pun mana pe masina.La o astfel de faza, mi s-a intamplat noaptea, sa vad scanteie intre cheie si Yala.Se si aude o trosnitura cad ma curentez.
Dar se pare ca exista un remediu si pt. treaba asta.
De curand am gasit intr-o revista Autoturism, mai veche, un articol care trata exact treaba asta.Explica fenomenul, iar ca rezolvare, spun ei ca e necesar a se monta la masina, la bara din spate, o bentita de cauciuc care sa ajunga pe pamant (asfalt).Astfel, caroseria se descarca la pamant de sarcina electrostatica.
Banuiesc ca acea bentita de cauciuc trebuie prinsa de un element metalic al caroseriei, nu de o bara din plastic.
Nu stiu daca e necesar ca materialul din care e facuta bentita, sa aiba si insertie metalica....
Mi s-a parut interesant subiectul si cred ca si altii s-au lovit de acest fenomen.

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Lun 03-Dec-2007 11:28

Nu stiu cum bentita de cauciuc poate sa faca contact cu pamintul.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Lun 03-Dec-2007 11:41

coditele alea de caucuic au o insertie metalica. Din pacate nu te va tine prea mult, pt ca se tocesc (normal, ca doar le tarasti pe asfalt). Trebuie montata de o parte metalica a caroseriei, in partea din spate, preferabil intr-o laterala (nu stiu de ce). Iti spun din proprie experienta ca nu te va ajuta prea mult.

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Lun 03-Dec-2007 11:55

Codita aia e pe post de paratraznet

cbx
pasionat

Mesajde cbx » Lun 03-Dec-2007 13:48

codita nu are nici un efect la descarcarile electrostatice , de vina sunt husele care contin material sintetic si hainele.Singura solutie este purtarea unei bratari antistatice , precum electronisti. :D

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Lun 03-Dec-2007 14:32

bratara antistatica trebuie legata la masa, doar nu stau in masina cu "lesa" de mana.

cbx
pasionat

Mesajde cbx » Lun 03-Dec-2007 16:27

:D o legi de maneta schimbatorului de viteze

dj01fad
demolition man
Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
2: C5 tourer 2.2 204
3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!

Mesajde dj01fad » Lun 03-Dec-2007 20:04

este din cauza materialului scaunelor, sau, dupa caz husele de pe ele... la mine, cand aveam la break scaunele ei, pateam la fel si ma trasnea destul de rau... am schimbat scaunele si nu mai sunt probleme.

cit_a
pasionat

Mesajde cit_a » Lun 03-Dec-2007 22:12

eu aplic o metoda mai simpla :lol: , cand ies din masina prima data dupa ce deschid usa , tzin mana pa rama usi si cobor , practi descarcarea se face costant prin mana si nu se simnte nici o piscatura .

mesersmith
Moderator - C5
Masina: C5 III
2: C5 II
3: Peugeot 308

Mesajde mesersmith » Lun 03-Dec-2007 22:34

pe mine nu ma curenteaza indiferent cu ce ma imbrac, in timp ce pe cei care se urca in masina cu mine, ii curenteaza...
pe unii...
desi sunt electronist si inteleg exact fenomenele de descarcare electrostatica, nu reusesc sa inteleg de ce pe mine nu ma curenteaza...
am skimbat si locurile in msina....degeaba

cristian_v
pasionat

Mesajde cristian_v » Mar 04-Dec-2007 09:40

mesersmith scrie:pe mine nu ma curenteaza indiferent cu ce ma imbrac, in timp ce pe cei care se urca in masina cu mine, ii curenteaza...
pe unii...
desi sunt electronist si inteleg exact fenomenele de descarcare electrostatica, nu reusesc sa inteleg de ce pe mine nu ma curenteaza...
am skimbat si locurile in msina....degeaba

schimbati papucii intre voi :D

dan1972
pasionat

Mesajde dan1972 » Mar 04-Dec-2007 14:30

eugenro2001 - :)).Da!Tare faza cu lesa!!!
Cred ca fenomenul e influentat de 2 factori: materialul tapiseriei de pe scaune si organismul fiecaruia (mai curand decat hainele).Spun asta, fiindca mi s-a intamplat sa curentez anumite presoane (doar anumite persoane).Probabil ca anumite organisme, se incarca electrostatic mult mai tare decat altele.Probabil ca tine si de starea de spirit.Cine mai stie?!?
Revenind...Eu am tapiserie de plus pe scaune (este cea de fabrica...nu-mi plac husele).Am incercat si varianta despre care spune @cit_a.Pun mana pe usa sau pe cabina inainte de a cobora din masina.Functioneaza.Numai ca uneori e suficient sa ma rasucesc in scaun (inainte de a pune mana pe usa) si cand pun mana, ma curentez.
Voi incerca faza cu bentitele de cauciuc la spatele masini...sa vad ce iese.
Are cineva habar din ce ar putea fi confectionate aceste bentite???Sau eventual daca exista de cumparat...
Initial m-am gandit ca ar putea fi facute din covor de cauciuc, gros de 8-10 mm.Dar daca e vorba si de insertie metalica...e mai greu.
Am inteles ca acestea sant utile si in cazul in care masina e atinsa de traznet, caz in care pneurile au de suferit (apar arsuri in masa cauciucului).E drept!E un caz destul de rar intalnit, dar e suficient sa se intample o data si sa te lase fara 4 anvelope.Iti perturba serios bugetul!!!Chiar n-as mai vrea sa mai fac inca o iarna in...sandale!:).

XENON
pasionat

Mesajde XENON » Mar 04-Dec-2007 14:42

daca mai tineti minte prin 1995-96, majoritatea autoturismelor daewoo (cielo si espero) aveu bentitele cu pricina. cred ca erau echipate din fabricatie.

dan1972
pasionat

Mesajde dan1972 » Joi 06-Dec-2007 18:18

O idee buna!Merge intrebat la cei care vand piese de Daewoo.Acum...fiind originale, cine stie cat or costa...:).

XENON
pasionat

Mesajde XENON » Vin 07-Dec-2007 18:21

dan, am gasit bentita antistatica!!! \:D/ . mi-am luat si eu desi nu am mari probleme cu treaba asta. ARE LA CORA LUJERULUI, la raionul de accesorii auto, pe ultimul rand de jos sunt niste cutii cu ventilatoare de habitaclu si exact deasupra lor sunt bentitele astea, marca ALL Ride, ambalaj albastru, se numeste "antistatic strap".(5 lei)

Înapoi la “Citroen BX”