am impresia ca vb din povesti. in plus te vad complexat de masina ta "din fabrica" tot te iei de lume pe-aici. nu e bine la sanatate sa te agiti asa...

cand pui o masina pe dyno iti afiseaza puterea la roata cat si cea efectiva a motorului, la volanta. stii ca pe drum apar pierderi. si masina mea 1.6 are de fapt 108cp (nu cum e mortis tinut de fabricant 110) deh, marketing

normal ca orice fortare va produce o uzura mai mare (este fizic si natual acest lucru, cel putin din tehnologia actuala)
dar sa zici ca un motor supraalimentat nu e fiabil este iar o exagerare. depinzand f mult de modul in care s-a folosit un motor durata sa de viata variaza. dar presupunand aceleasi conditii un supraalimentat, care normal produce si o putere mai mare din aceeasi cilindree va avea o viata putin mai scurta. in loc de 150000kn sa fie 100000km. moama ce fiabilitate redusa. asta e vrajeala. un om obisnuit nu face sute de mii de km cu o masina
apoi vine discutia motor mai mic supraalimentat vs motor mai mare aspirat. supraalim iti ofera cuplu la o valoare ridicate pe o perioada mai mare decat aspirat
replica la ferrari e chiar hilara. Ferrai ca si BMW storc din motoare aspirat maxim (si aici intervine o problema de fialibitate de asemenea) numai ca imagine si ca prestanta. o chestie de distinctie. "vezi, io fac motoare aspirat" e un lucru pe care il apreciez, pt ca nu sar repede la turbo/compresor sa obtina putere dar totusi exista alternative.
de ce oare vw a investit atat de mult in noua sa generatie twincharger??
care btw este un concept practic vechi de 20 ani, aplicat de BMW..

aici discutia se abate spre turbo vs aspirat , care e alt subiect de discutie

in final, cand si daca va fi posibil sa configurez un motor 1,6 supraalim fii sigur ca voi fi prezent la provocari pe asfalt (mediu mai mult sau mai putin organizat, nu neaparat ilegal)
PS: exista si drumuri nepublice, deci nu e nevoie de avertisment,ca nu incit la ilegalitati

@stevey
exact cum eprimam mai devreme e mult mai unic un motor de 1.6 la 180cp, si multi nici nu se asteapta la asa ceva.
PS acum mi-am amintit
mini cooper S avea cand a aparut 1.6 160cp compresor. nu mai stiu acum
mini cooper s tunat trece de 200cp depinzand de paleta de modificari folosita