CUTIE VITEZE CITROEN C5 2009 BVA

Forum de discutii generale despre Citroen C5 III (2008-prezent). Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderatori: mesersmith, Echipa Tehnica

Rica
Moderator - Bazar
Masina: Peugeot 407 SW

Mesajde Rica » Joi 08-Noi-2012 09:49

care este secretul?
Toti isi fac probleme de kilogramele in plus, dar nimeni nu isi face probleme de creierul care este in minus...
Ce ciudat!

Eugen Chiriac
pasionat

Mesajde Eugen Chiriac » Joi 08-Noi-2012 11:19

de fapt un mic secret este.In busonul de golire al uleiului mai exista un buson de prea plin.Daca desfaci doar primul buson(de prea plin) nu reusesti sa dai afara uleiul din cutie...abia dupa ce desfaci al doilea buson incepe sa curga uleiul. Au fost cazuri cand au desfacut doar busonul de prea plin,a curs cateva sute de grame de ulei,au pus busonul la loc si pe urma au pus uleiul...asa cutia de viteza avea dubla cantitate de ulei.Deci parerea mea este ca aceste cutii de viteze automate sunt foarte bune dar intretinerea la noi lasa de dorit.

sorin.
pasionat

Mesajde sorin. » Joi 08-Noi-2012 12:26

Sa inteleg ca exista cutii automate fara joja?

Eugen Chiriac
pasionat

Mesajde Eugen Chiriac » Joi 08-Noi-2012 13:17

joja e ceva si preaplinul e cu totul altceva.asta a mea are prea plin si nu joja.

danny29
pasionat

Mesajde danny29 » Dum 11-Noi-2012 13:44

la masina din semnatura unde am joja de ulei ca nu am idee, am vrut sa schimb uleiul in cutie la citroen si ei mi-au zis ca nu se schimba niciodata uleiul in cutia asta"lubricated for life" daca nu traiesti mult cred.

se schimba sau nu?
cei care au cutiile astea au schimbat uleiul??

Cu stima
Daniel.

Eugen Chiriac
pasionat

Mesajde Eugen Chiriac » Dum 11-Noi-2012 16:35

La toate cutiile automate se schimba uleiul si filtrele , exceptie fac filtrele care sunt in interiorul cutiilor , acelea se schimba doar cand se repara cutia de viteze.
Eu personal recomand ca schimburile de ulei sa se faca la ateliere sau mecanici care stiu intradevar ce inseamna o cutie automata, nu toti stiu ce anume se face la schimbul de ulei , sunt proceduri destul de complexe care daca nu le cunosti poti avea surpriza sa strici cutia.
Cutiile automate nu sunt toate la fel , fiecare model de cutie are particularitatile ei , nu comparati doua cutii automate intre ele , una schimba intr-un fel alta schimba altfel , la fel si cu uleiurile .
De ce la unele modele de cutii , cartea sau dealerul spune ca nu se schimba , din simplu motiv ca : nu toti stiu care este procedura de schimb , si pentru a nu se creea probleme si neplaceri , cand masina este in garantie si omul isi baga nasul prin ea, : de exemplu :tu vrei sa schimbi uleiul din cutie , si te duci la X mecanic sau atelier , ei nu au idee despre ce este vorba, schimba uleiul , si dupa schimbul de ulei apare o problema la cutie , care acea problema nu ti se rezolva de catre cel care ti-a schimbat uleiul , normal mergi la dealer , si reclami ca nu merge cutia de viteze ,dealerul este intr-o postura neplacuta , pe de o parte stie ca ti-ai bagat nasul in cutie dar nu poate sa demonstreze ca ai facut acest lucru, si atunci trebuie sa iti schimbe cutia in garantie , pe de alta parte daca iti demonstreaza si dovedeste ca ti-ai bagat nasul in cutie , tu faci scandal si vrei garantie la masina sau renunti la serviciile lor , si iara nu este bine pentru ei.per ansamblu producatorul cutiei nu este avantajat de nici o situatie.
Atunci pentru a nu se mai creea astfel de situatii , se spune "FOR LIFE", atunci producatorul masinii si cel al cutiei sunt protejati de acea sintagma , deci daca ti-ai bagat nasul unde nu-ti fierbe oala, platesti.de ce credeti ca majoritatea subansamblelor de pe masina nu se mai repara ,se inlocuiesc , datorita tehnologiei care a evoluat foarte mult , una era sa repari un carburator si alta este sa repari un calculator , cutiile automate sunt cele mai expuse modificarilor,, electronica este din ce in ce mai avansata
Valabil pentru TOATE cutiile automate , uleiul se schimba , indiferent de marca sau model DAR NU TOATA LUMEA STIE CUM SAU CARE ESTE PROCEDURA DE SCHIMB, foarte multi cred ca este ca la motor, sau la modele de cutii mai simple care daca ai schimbat o data acum stie cum se schimba si la alte modele.
Nu stiu daca la modelul tau cutia are joja...dar inclin sa cred ca are tot prea plin pe la busonul de golire.Uite-te labusonul de golire de la cutie ,daca sunt doua capuri hexagonale unul in altul atunci inseamna ca ai prea plin.Desfacand primul buson din partea de jos poti verifica uleiul,daca il desfaci si pe al doilea ai sa vezi ca hexagonul are o bucata de teava mai lunga care intra in cutie ,ala e prea plinul si atunci dat jos acel buson va incepe sa curga aproape tot uleiul din cutie.E de preferat ca schimbul sa-l faci la un service ce stie cu ce se mananca schimbul de ulei la cutii automate.Uleiul sa fie neaparat cel recomandat de producator.in nici un caz ,valvolin ,texaco ec etc

danny29
pasionat

Mesajde danny29 » Lun 12-Noi-2012 08:34

mersi Eugen,
am fost cu masina la un prieten de la skoda din alba iulia, el o zis ca il schimba dar nu are nu stiu ce cheie ca sa desfaca busonul de golire, el mi-a zis ca se baga cu nu stiu ce pompa uleiul ca sa creeze presiune, din ce am inteles eu. dați-mi o recomandare unde ati schimbat voi uleiul din cutie in romania, merg mult in tara si poate se nimereste sa merg chia intrunu din orase unde a-ți schimbat voi.

Eugen Chiriac
pasionat

Mesajde Eugen Chiriac » Lun 12-Noi-2012 20:15

eu am schimbat in Galati la reprezentanta Hyundai,

danny29
pasionat

Mesajde danny29 » Lun 12-Noi-2012 21:48

un pic cam departe, vreun coleg din cj, tm, deva, sibiu, oradea, alba iulia, bistrita, baia mare.

gabi_1050
pasionat
Masina: 5O8 GT 2O4cp
2: Vw Polo 9N,1.4,16V,75cp
3: ex car:407,1.6hdi,80kw

Mesajde gabi_1050 » Joi 11-Sep-2014 10:24

MUGUREL PIRSCOVEANU scrie:Capacitate de ulei cutie de viteze uscata : 7 litri (aproximativ).
Tip de ulei (Culoare rosie) :
Motorizare EURO 5 : Ulei AW-1
Motorizare EURO 4 : Ulei JWS 3309 ESSO
Volum de ulei ramas dupa golire : 4 litri (aproximativ).
Cantitate de ulei de introdus : 3 litri (aproximativ).
Remontati dopul de umplere (3) (prevazut cu o garnitura noua).
Initializati contorul de uzura ulei (urmati procedura indicata de instrumentul de diagnosticare).

A ta este Euro 4 deci iti trebuie JWS 3309 ESSO, adica
973622 si costa 119 lei 2L

Imagine

In manual nu scrie de inlocuire dupa un nr de km, dar se va schimba complet mersul cutiei dupa ce il faci macar la 120.000km.

Noi intretinem cam 8 masini cu cutii din astea, si pe la 100-120.000 km deja nu mai schimba cum trebuie, asa ca recomand inlocuirea macar celor 4L dupa 120.000km.

O zi faina sa aveti

Caut echivalent pentru ulei cutie Motorizare Euro 5 : Ulei AW-1.

Pret pe servicebox acelasi cu service.citroen,verificat si cu alta serie caroserie euro5 pentru citroen (1litru=835lei) :

Imagine

Sunt bine primite si oferte de pe original cu preturi mai bune.

gabi_1050
pasionat

Mesajde gabi_1050 » Dum 05-Oct-2014 00:28

Echivalent Titan ATF 4400 aici, specificatii tehnice aici.

mihaistan
Moderator

Mesajde mihaistan » Lun 06-Oct-2014 11:38

Daca va uitati atent la specificatii , au compatibilitate si aw-1 si jws3309 , din cate am reusit sa mai gasesc , unii au pus MOTUL multi ATF , eu am mers pe swag si totul este ok .
TOTCITRO Serv & Customs Atelier dedicat Citroen / Intretinere si Upgrade

gabi_1050
pasionat

Mesajde gabi_1050 » Mie 08-Oct-2014 18:55

Daca aveam informatia mergeam pe Motul,specificatie tehnica aici.
Ne poti da mai multe amanunte despre swag?

altair4819
simpatizant
Masina: C5 III, 2.0 HDI 100kW, automata

Mesajde altair4819 » Lun 13-Oct-2014 13:17

MUGUREL PIRSCOVEANU scrie: JWS 3309 ESSO, adica 973622 si costa 119 lei 2L

Imagine

Salut! Acest ulei este bun pentru C5 2.0 HDI (100 kW) din 2009 cu cutie automata?

Înapoi la “Citroen C5 III”